Hoe is het dragen van pakken ontstaan?

Formele kleding is een tijdloze kledingstijl die qua populariteit pieken en dalen heeft gekend, maar hoe is het dragen van pakken eigenlijk ontstaan en waarom hebben we met elkaar afgesproken dat dit is wat we verstaan onder formele kleding?

Het ontstaan van de herenmode gaat zover terug als dat kleding bestaat. Vroeger droegen vooral de rijken en edele leden modieuze kleding. Dit deden zij om het verschil in klasse tussen hen en de ‘normale’ mensen aan te duiden. Er kwamen allerlei accessoires om de hoek kijken bij een dagelijkse outfit van een koning of keizer uit het verre verleden. Dit waren dan ook gelijk de trendsetters voor de burgers in het land die alleen maar konden dromen van zulke in die tijd dure kleding.

Tot in 1789 werd de herenmode in Europa bepaald aan het Franse hof. Op dat moment waren Lodewijk XVI en Marie-Antionette volop bezig met steeds extravaganter en uitbundigere kostuums vol met de duurste en meest opvallendste details. Het was in die tijd voor mannen heel normaal om een kniebroek met een maillot en hakken te dragen. Echter begon in het jaar 1789 de Franse revolutie en dit betekende een ommezwaai op het gebied van herenmode. De over de top kleding werd gezien als kleding van het oude bestuur; ancien régime. Mensen gingen meer kijken naar de arbeiderskleding uit Engeland. Zo werd de kledingstijl voor mannen snel, maar blijvend, veel meer ingetogener. De industriële revolutie kwam op gang en daarmee kwam ook de introductie van het pak zoals we dat vandaag de dag kennen.

Uitstraling in een pak

Met het dragen van een pak willen mensen iets uitstralen. Mensen willen dat anderen hun serieus nemen en een pak helpt daarbij. Iedereen ziet er statiger en professioneler uit wanneer hij zich formeel kleedt. In de tijden van de industriële revolutie droegen mannen dus enkel nog pakken wanneer zij de deur uit gingen. Vrijetijdskleding was voor achter de deuren en niemand wou zo in het openbaar gezien worden. Mannen droegen pakken van wol en katoen, simpele en comfortabele stoffen. Het uiterlijk en de definitie van een formele kledingstijl is sinds de revolutie in 1750 niet veel veranderd. Een pak gemaakt in de moderne tijd waar wij in leven, is vrijwel hetzelfde als een pak dat 250 jaar geleden werd gemaakt. Wat betreft de kleur is er echter wel veel veranderd. Tegenwoordig kan er ook onderscheid gemaakt worden tussen een smart casual en een casual chique stijl. Waar mensen vroeger voornamelijk grijze of zwarte pakken droegen, zijn er nu pakken in alle kleuren en voor iedere specifieke gelegenheid. Dit maakt het dragen ervan ook meer toegankelijk voor de nieuwe generatie die opgroeit in een wereld waar steeds meer behoefde is aan comfortabele (ruim zittende) kleding. Door deze eerdere aanpassingen en uitbreidingen van pakkenmerken blijft het een tijdloze kledingstijl die anno 2022 hard op weg is naar een comeback in het Nederlandse en wereldwijde straatbeeld.

Het geschikte pak vinden in 2022

Door de duizenden en duizenden verschillende soorten pakken zien we soms door de bomen het bos niet meer en dan kan het maar zo eens zijn dat u niet weet welk pak u nou wanneer moet dragen. Daarom proberen wij u te helpen om via onze website bij het geschikte pak uit te komen voor u. Maar ook voor andere formele kleding kunt u terecht op onze site. De zomer komt er weer aan en we hebben al tempraturen van boven de 25 graden gehad, dan wilt u uiteraard geen driedelig pak dragen. Misschien draagt u het liefst alleen een overhemd en ben u opzoek naar een nieuwe aankoop met korte mouwen. Zo kleedt u zich zakelijk, maar hoeft u zich geen zorgen te maken wanneer de tempratuur buiten stijgt. Bekijk of dit luxueuze overhemd iets voor u is.

  Bos Bright Blue Wolf

Dit overhemd met korte mouwen is perfect geschikt voor de zomer. Dit item heeft een normale pasvorm en is van 100% katoenen kwaliteit wat ervoor zorgt dat het erg prettig is om te dragen met warm weer.

Bent u geen fan van een overhemd met korte mouwen? Misschien is een poloshirt meer uw ding. Naast dat het er goed en netjes uitziet, maken de korte mouwen het een ideaal kledingstuk om te dragen naar bijvoorbeeld het terras of de golfbaan. De onderstaande polo is wat ons betreft een van de betere producten die u online zult vinden.

  Bos Bright Blue Harold Polo

Deze groenkleurige polo heeft een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding aangezien deze is gemaakt van 96% katoen en 4% elastaan. Dit zorgt er ook direct voor dat dit kledingstuk enorm comfortabel draagt.

Vraagt u zich wel eens af waarom formeel kleden eigenlijk zo populair blijft in de snel veranderende wereld van tegenwoordig? Overal is er meer en meer behoefte aan een aantal dingen; comfort en duurzaamheid. Dit is was de nieuwe generatie wil en de coronapandemie heeft dit proces (in ieder geval de blijvende vraag om comfortabele kleding) enorm versneld. Het is daarom aan de producenten van pakken en andere formele kleding om op deze vraag te anticiperen. We kennen nu het verleden van de herenmode. De vraag is nu, hoe ziet de toekomst van het pak eruit? Als het aan ons ligt is het pak here to stay, net zoals het al honderden jaren doet in onze en andere samenlevingen. Maar dan zal er ooit, op de lange termijn, toch een vrij ingrijpende verandering moeten komen. We hebben het in onze blogs al vaker gezegd, maar een pak dragen is van alle tijden. Daarom maken wij ons ook geen zorgen over de toekomst van de kledingsoort. Waar bijna alles in de wereld onherkenbaar is veranderd in de afgelopen honderd jaar, is een pak van nu vrijwel identiek aan een pak van honderd jaar geleden. In conclusie willen wij u dan ook vertellen dat de kinderen van onze kinderen de stijl en de status van een pak nog zullen herkennen en kunnen waarderen.

Wilt u contact met ons opnemen?

Heeft u een vraag of opmerking over deze of een ander blog op onze website? Neem dan gerust contact met ons op via info@allepakken.nl. U kunt ons ook bereiken via Instagram waar we u op de hoogte houden van leuke feitjes en het laatste nieuws omtrent pakken en formele kleding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.