Wanneer is een outfit een pak?

Drag

Als we praten over een pak, dan heeft iedereen wel een bepaald beeld in zijn hoofd hoe een pak eruitziet, maar soms is er toch enige onduidelijkheid over wat nou eigenlijk een pak is. De een vind een chino met een overhemdje en stropdas al een pak, de ander vindt dat je de outfit pas een pak mag noemen als je minimaal 3 delen draagt. En naast de onduidelijkheden over het pak, zijn er ook nog de kostuums en smokings. Om deze onduidelijkheden eindelijk een keer duidelijk te maken, vertellen wij jou wat nou een pak, kostuum en smoking is.

Kostuum

Om te beginnen leggen we eerst uit wat een kostuum is. Een kostuum is een outfit die bestaat uit een colbert en een pantalon met daaronder een overhemd en een stropdas. Het wordt meestal gedragen bij een speciale gelegenheid. Onder het kopje “kostuum” valt dus ook een pak en smoking, dit kan bijvoorbeeld een trouwpak zijn voor een bruiloft of een smoking voor een gala.

Pak

Dus we weten nu dat een pak onder een kostuum valt, maar wat is dan de definitie van een pak. Je mag een outfit tot een pak benoemen als de outfit bestaat uit een broek, ook wel pantalon genoemd, met een jasje, ook wel colbert genoemd en onder het jasje een overhemd gedragen wordt. Deze verschillende kledingstukken (op het overhemd na) moeten uit dezelfde stof bestaan. Vaak wordt een pak met een stropdas gedragen, maar dit hoeft niet. Het voordeel aan een pak dragen zonder stropdas is dat het overhemd meer opvalt, maar let wel op, sommige overhemden zijn ontworpen om met een stropdas gedragen te worden, deze kunt u beter niet dragen zonder stropdas.

Smoking

Als laatst gaan we de smoking bespreken. De smoking wordt meestal gedragen bij een gala of een bijzondere prijsuitreiking en bestaat net zoals een pak uit een pantalon en een colbert, maar waar een pak bestaat uit hetzelfde materiaal, wordt er bij een smoking satijn gebruikt om het kostuum af te werken. Vaak zijn de knopen, broekspijpen en de revers (de kraag), gemaakt van satijn. Traditioneel gezien hoort een smoking zwart of wit te zijn en eventueel donkerblauw in tegenstelling tot een pak, die in allemaal verschillende kleuren te verkrijgen zijn. Mannen dragen een smoking vaak als avondkleding en bij een smoking nemen ze dat wel heel serieus, want een ongeschreven regel is dat een smoking niet voor half 6 in de middag gedragen mag worden. 

1 reactie op “Wanneer is een outfit een pak?”

  1. Pingback: Wanneer moet ik welk pak aan? - allepakken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.