Wanneer moet ik welk pak aan?

U draagt een pak naar een feestje, een sollicitatiegesprek of misschien wel iedere dag naar uw werk. Dan is het van belang dat u weet wat voor pak bij welke gelegenheid hoort.

Er zijn in de modewereld veel geschreven en ongeschreven regels. Zo is het belangrijk dat de kleur van uw stropdas altijd donkerder is dan de kleur van uw overhemd en dat u de onderste knoop van uw gilet niet dichtknoopt. Hier komen we later in dit blog op terug. In dit artikel leest u waar u allemaal aan moet denken wanneer u een pak gaat dragen en wij vertellen u welk pak geschikt is voor welke gelegenheid.

Vermijd deze klassieke fouten

U heeft maar één kans voor een goede eerste indruk en deze wordt grotendeels onbewust gemaakt. Hierdoor is het nog belangijker om de volgende klassieke fouten te vermijden. Bijna iedere gelegenheid behoeft een ander soort pak, gelukkig zijn er veel basisregels die op alle pakken van toepassing zijn. Zorg er allereerst voor dat uw schoenen en riem matchen. In kleur en het liefst ook in materiaal. Dit ‘kleine’ detail kan enorm afleiden wanneer hier verschil in zit. Het beste kunt u de schoenen en riem tegelijkertijd en in dezelfde winkel kopen. Daarnaast is het de bedoeling dat uw sokken in kleur overeenkomen met de kleur van uw broek en dat deze lang genoeg zijn zodat u kunt gaan zitten zonder dat de huid van uw ontblote benen zichtbaar wordt. Vergeet niet om uw jasje open te knopen wanneer u gaat zitten. Dit ziet er professioneler uit en zorgt ervoor dat uw colbert niet gaat kreuken. De mouwen van het overhemd dat u draagt moeten onder uw jasje vandaan komen, zorg hierbij dat dit maximaal anderhalf centimeter is. Wanneer het overhemd verder uitsteekt, oogt dit onverzorgd. Verder is het de bedoeling dat u onder uw pak een overhemd draagt zonder borstvakje. Uw telefoon of visitekaartje kunt u beter opbergen in uw broekzak of aan de binnenkant van uw jasje.

Voor iedere gelegenheid een pak

Voor iedere gelegenheid is weer een ander soort pak geschikt. Wij zijn hier om ervoor te zorgen dat u nooit de plank misslaat. Afhankelijk van wat u wilt uitstralen, kiest u het merk, de kleur en het materiaal. Wilt u bijvoorbeeld zakelijk overkomen? Kies dan voor neutrale, rustige kleuren zoals grijs of donkerblauw. Wilt u dat de kleur van uw pak (onbewust) wordt geassocieerd met benaderbaarheid? Kies dan voor vrolijkere, opvallende kleuren. Draagt u voor uw werk een pak? Kies dan voor de zakelijke look. Ook voor sollicitatiegesprekken slaat u hiermee de spijker op de kop. Let er wel op dat u geen zwart pak draagt, deze zijn namelijk bedoeld voor bruiloften en begrafenissen. Heeft u een diner of een belangrijke gebeurtenis? Dan is een pak uitermate geschikt om te dragen en hier is ook meer ruimte voor uw unieke stijl bijvoorbeeld met betrekking tot kleur en accessoires. Heeft u binnenkort een diploma-uitreiking? Van een vriend, familielid of misschien wel van uzelf? Dit is het moment om uit te pakken. Draag een stijlvol pak, klassiek of modern en wees niet bang om enkele accessoires toe te voegen om de look nog completer te maken.

Welke accessoires draagt u bij een pak?

Inmiddels weten we waar een basispak uit bestaat. Nu is het tijd om te kijken naar welke accessoires u bij uw pak kunt dragen om de outfit nog unieker te maken. Ten eerste is het aan te raden om een mooi horloge te dragen. Dit is niet alleen enorm functioneel, maar ook zeer stijlvol onder een pak. Over smaak valt niet te twisten en iedereen heeft zo zijn of haar eigen stijl. Met een lederen bandje om het uurwerk zit u altijd goed, zeker wanneer u ervoor zorgt dat de kleur van het leer overeenkomt met de kleur van de schoenen en de riem. Iets anders waar u gebruik van kunt maken zijn manchetknopen. Tegenwoordig zijn ze er in alle soorten en maten en u kunt het zo neutraal of luxueus maken als u zelf wilt. Deze knopen worden voornamelijk gebruikt voor gala’s, bruiloften en zakelijke gelegenheden en zijn de finishing touch van een pak. Hou er echter wel rekening mee dat de knopen niet op ieder overhemd passen, dit hangt namelijk af van de manchetten (mouwen). Toch is deze uiting van stijl een goede manier om uw outfit te personaliseren.

Wie denkt dat dasspelden niet meer van deze tijd zijn, heeft het mis. Deze accessoire is terug van weggeweest en wordt wereldwijd weer omarmd door pakkendragers. De dasspeld heeft naast zijn praktische functie van het op zijn plaats houden van de stropdas, ook een functie als eyecatcher. Hoewel het zo eenvoudig klinkt, gaan veel mannen toch nog de mist in door het verkeerd dragen van een dasspeld. Zorg er ten eerste voor dat de speld daadwerkelijk vastzit aan uw stropdas én uw overhemd. Plaats hem tussen de derde en vierde knoop van uw overhemd en zorg dat de lengte van de dasspeld maximaal de helft van de breedte van de stropdas is.

De onderste knoop van een gilet

Een gilet maakt het verschil tussen een twee- en een driedelig pak. Ondanks het ouderwetse imago, is het gilet wat ons betreft iets wat iedere man in zijn garderobe zou moeten hebben. Wanneer u een gilet draagt, hoort u de onderste knoop open te laten. Waarom is dit eigenlijk zo? Rond het jaar 1900, bereikte deze toen nieuwe herenmodetrend het Britse koningshuis en daarmee ook koning Edward VII. Echter had de koning last van overgewicht en kon hij het gilet niet comfortabel dragen met de onderste knoop dicht, zelfs niet wanneer hij stond. Daarom besloot hij om het onderste knoopje los te laten om zo toch mee te gaan met de kledingstijl van dat moment. Uit respect en comfort volgde de High Society dit voorbeeld en dit had een wereldwijde invloed op de knoopjesmode. Op dat moment was het Britse Koningkrijg immers het grootste imperium aller tijden en dat heeft ervoor gezorgd dat mensen overal ter wereld het onderste knoopje tot de dag van vandaag openlaten wanneer zij een gilet dragen.

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Heeft u vragen over dit blog of over onze website? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij u kunnen helpen. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief zodat u op de hoogte blijft van al onze producten, acties en kortingen.

Zelf geen zin om op zoek te gaan naar een pak? Dit zijn onze favorieten van Suitabel!

1 reactie op “Wanneer moet ik welk pak aan?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.