Wat moet een man dragen naar een bruiloft?

Je bent uitgenodigd voor een bruiloft en meteen komen de kopzorgen op over wat je nou eigenlijk aan moet trekken. Het kan soms best verwarrend zijn om te bepalen wat je nou naar de bruiloft gaat aantrekken. Je wilt er netjes uitzien, maar natuurlijk niet de show stelen. Als je denkt dat je de enige bent met de vraag over wat je moet aantrekken, wees dan gerust, want bijna iedereen heeft deze vraag wel eens aan zichzelf gesteld.
Over het algemeen worden er bij bruiloften verwacht dat je er netjes uitziet en met een beetje geluk staat er zelfs een dresscode op de uitnodiging. Een dresscode kan veel helpen met je keuze, maar het zegt ook niet altijd alles. Om ervoor te zorgen dat jij helemaal gepast op de bruiloft aankomt, leggen wij je hier uit wat je moet dragen bij een dresscode en wat je moet dragen als er geen dresscode is opgegeven.
Hoeveel bruiloften zijn in Nederland?

Om te beginnen gaan we even kijken naar wat cijfers. In Nederland zijn er rond de 65.000 huwelijkssluitingen per jaar, van dit grote aantal huwelijken, zijn er maar 1114 homohuwelijken [cbs]. Wat zo’n grapje dan kost? een gemiddelde bruiloft is rond de €15.000 euro, als we dit keer 65.000 doen, dan zien we dat er in Nederland een bedrag van ongeveer €975.000.000 uitgegeven wordt aan bruiloften. Een gemiddelde bruiloft heeft zo’n 100 gasten te verwelkomen. Door middel van een simpele rekensom zien we dat er dan ongeveer 6,5 miljoen mensen per jaar een bruiloft hebben bij te wonen. Hier zitten natuurlijk mensen tussen die misschien wel 5 bruiloften per jaar hebben, maar ook mensen die geen bruiloft bijwonen. Al deze mensen moeten natuurlijk een bijpassende outfit vinden en ga er maar niet vanuit dat iedereen meteen weet wat hij aan gaat trekken.

Wat is een dresscode?

Even terug naar het onderwerp. Wat is nou een dresscode? Een dresscode zet het bruidspaar soms alvast de uitnodiging om ervoor te zorgen dat iedereen in dezelfde style komt. Een dresscode is een kledingvoorschrift. Iemand die een dresscode op de uitnodiging zet, die verwacht dan ook dat je in die genoemde style aankomt. De meeste mensen kennen dresscodes door middel van een feestje, maar in het alledaagse leven kom je ook dresscodes tegen, denk bijvoorbeeld aan de dresscode in het bedrijfsleven, daar moet je nette, formele kleding dragen en bij de dresscode op een school wordt verwacht dat je geen te korte kleding draagt. Voor een bruiloft zijn er vier dresscodes die veel worden gebruikt. Dit zijn de ‘Black Tie’, de ‘White Tie’, de ‘Cocktail’ en de ‘Casual Chique’. Deze gaan we dan ook bespreken.

Wat moet je dragen naar een bruiloft met de dresscode ‘Black Tie’?

Deze dresscode is erg populair bij bruiloften. De naam verklapt het al een beetje, maar bij de dresscode ‘Black Tie’ ben je verplicht om zwarte smoking met zwarte, leren schoenen te dragen. Heb je geen smoking, dan kan je eventueel ook een zwart pak dragen of een smoking huren. Een smoking huren kost gemiddeld rond de €70,- per dag, maar dat verschilt natuurlijk per smoking.

Wat moet je dragen naar een bruiloft met de dresscode ‘White Tie’?

De ‘White Tie’ dresscode is iets strenger dan de Black Tie en is daarmee ook de meest chique dresscode die er is. Er wordt dan ook verwacht dat je in een formeel rokkostuum verschijnt. Bij dit formele kostuum wordt vaak ook een hoed gedragen. Bij nette gelegenheden zoals deze, is het beter om geen horloge dragen, dit kan de andere gasten of gastheer/vrouw laten denken dat je op tijd staat. 

Wat moet je dragen naar een bruiloft met de dresscode ‘Cocktail’?

De dresscode ‘Cocktail’ komt aan zijn naam door het cocktailjurkje voor de dames. Dit is een kort, meestal zwart, jurkje. Met deze dresscode wordt de gelegenheid wat losser en feestelijker zonder zijn chique charme te verliezen. Van de man wordt verwacht dat hij een net overhemd aandoet met een vaak een donker colbertje en formele pantalon. Natuurlijk hoort bij deze outfit een paar nette schoenen. Een stropdas hoeft niet, maar als je verwacht dat het een wat chiquere bruiloft is, dan zou je die eventueel om kunnen doen.

Wat moet je dragen naar een bruiloft met de dresscode ‘Casual Chique’?

Casual Chique is een redelijk bekende dresscode. Dit wordt namelijk ook vaak gedragen naar normale feesten en bij sommige bedrijven op ‘casual friday’. Bij deze dresscode is de keuze ook erg breed. Vaak wordt alledaagse kleding een beetje gemixt met formele kleding, denk bijvoorbeeld aan een spijkerbroek met een overhemd en colbert. Je kan veel verschillende kleding aan, als het er maar netjes uitziet. Je kan bijvoorbeeld ook een nette pantalon aan met een coltrui erboven.

We hebben nu de vier bekendste dresscodes besproken, maar wat als er geen dresscode op de uitnodiging staat, wat moet je dan aan? Het bruidspaar laat je vrij erin om zelf de keuze te maken, maar ze gaan er natuurlijk wel vanuit dat je met een gepaste outfit komt. Om ervoor te zorgen dat jij een bijpassende outfit draagt, leggen wij uit wat je moet dragen.

Wat draag je naar een bruiloft zonder dresscode?

Bij een bruiloft zonder dresscode zijn donkere kleuren altijd veilig. Wil je geen risico nemen, kies dan voor een zwart pak met een mooi wit overhemd. Verwacht je dat de bruiloft wat minder formeel wordt, dan kan je gerust een ander kleur pak kiezen, maar hou het wel donker. Een wit of lichtgrijs pak kan erg mooi zijn, maar om niet te veel op te vallen kan je bijvoorbeeld beter kiezen voor een mooi donkerrood of donkerblauw pak. Pas je accessoires goed op het pak aan. “Details are everything”. Draag bijvoorbeeld bij een zwart pak een zwart of grijze stropdas met een zwarte riem en schoenen en bij een blauw pak kan je eventueel cognac kleurige accessoires dragen. Hou er wel rekening mee dat je tijdens de bruiloft waarschijnlijk door de warmte je colbert toch op een gegeven moment uit doet, zorg er dan voor dat je een net overhemd eronder draagt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.